17 Temmuz 2014 Perşembe

Şanlı Urfa’da Bulunan 12.000 Yillik Göbekli Tepe Mucizesi


Şanlı Urfa’ya 15 km uzaklıkta yapılan kazi çalışmalari sonucu ortaya çıkan Göbekli Tepe, günümüzden tam 12.000 ve bazilarina gore de belkide 17.000 yıl önce inşa edilmiş.

Arkeolojik olarak Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A Dönemine (M.Ö 9.600 – 7.300) ait olan Göbeklitepe’de, bir tepe üzerine inşa edilmiş çok sayıda yuvarlak biçimli yapı bulundu. 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazılar sonucu elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamışlar. Daha cok Astronomik Gozlemevi de denebilir.Göbeklitepe’de bulunan henüz sadece altı tanesi gün ışığına çıkarılmış, toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapılara bazilarinca dünyanın ilk tapınakları deniliyor. Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpıyor, T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer alıyorlar. Yil takvimini andiran ozel dizilimleriyle aslinda bu taslar bize bircok astronomik bilgi veriyor. 1 Yilin ,bir ayin kac gun oldugunu, gunes tutulmalarini anlatan bilgileri taslarla insa etmisler.Gunesin dogma ve batma anlarini duvarlara resimlemisler.Zamani olcebilen bir bilgi sistemine sahip olan bu insanlar, bu mukemmel tas duzeneklerini kurarak astronomik planlama yapmislardir. 12.000 yil once insanlar magaralarda yasayan, avcilikla hayatta kalabiliyorken nasil bu bilgiye sahip olup, bu buyuklukteki taslari topraga dikebildiler?










Arkeologlar boyları 3 ila 6 metre arasında değişen bu T biçimindeki sütunların stilize edilmiş insan tasvirleri olduğunu düşünüyorlar. Bunun sebebi T biçimindeki sütunlarda görülen kol ve el tasvirleri. Ayrıca bu sütunlar üzerine işlenmiş hayvan tasvirleri ve soyut semboller var.

Boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, turna ve yaban ördekleri en sık görülen hayvan tasvirleri. Taşlar üzerine kazılan bu hayvan tasvirlerinin yanında üç boyutlu kabartma şeklinde yapılan başka betimlemeler de bulundu. Bunlardan en önemlisi T biçimindeki sütunun yan tarafından aşağı doğru iner biçimde tasvir edilen aslan kabartması.

Stilize edilmiş insanları tasvir eden T biçimindeki sütunların ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişiyor. İlkel el aletlerinden başka bir aletin olmadığı bu dönemde sütunların nasıl taşındığı ve dikildiği arkeologlar tarafından henüz çözülemedi. İnsanlığın avcı toplayıcı döneminde yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olduğu 12.000 yıl öncesinde bu yapıların nasıl tasarlandığı sorusu da henüz cevaplanmadı. Gobekli Tepe, 5000 yil once yapildigina inanilan ingiltere’deki Stonehenge’den bile 7000 yil once yapilmis. Tarihimizin, 5-6 bin once basladigini soyleyenler 12.000 hatta belkide 17.000 yil once yapilmis olabilecegine inanilan Gobekli Tepe icin neler soyleyecekler acaba?

Kazilarda bulunan bu parcalara dikkat edersek, astronomide ne kadar gelismis olduklarini goruruz.



Derlemedir
Sevgiler!

Aasma

0 yorum:

Yorum Gönder