15:32 -
Hayvan Sevgisinin Cocuk Gelisimine Etkisi,Kedi ve Kopek Beslemenin Yararlari,Otizmli Cocuklarin Hayvan Sevgisiyle Tedavisi Mumkun
3 comments
Hayvan Sevgisinin Cocuk Gelisimine Etkisi
Hayvan sevgisi, çocukların ruhsal ve zihinsel gelisimini hızlandırır. Doğaya karşı duyarlı birer birey yapar. Ozellikle evde beslenilen hayvanlar tum aile bireylerinin yani sira ozellikle de cocuklarin gelisimi uzerinde cok etkilidir.
Cocuklar hayvanlarla etkilesime girdiklerinde; onlarin bakimini ve beslenmesini ustlenerek sorumluluk sahibi olmayi ogreniyorlar. Zamani kullanmayi ogreniyorlar. Temiz havada onlarla birlikte yuruyuse cikarak gunluk egzersizlerini yapiyorlar. Hayvanlarla ilgili arastirma yaparak hem bilgi sahibi olup merakini gideriyorlar, hem de farkli hayvanlari tanima sansi elde ediyorlar. Boylece insanlar disindaki diger canlilari taniyip saygi duymayi ogreniyorlar. Ayrica cocuklar, eve alinan hayvanlara (kus yuvasi, kopek klubesi, kedi evi gibi...)yer yada yuva yapmak icin aile bireylerine yardimci olurken, el becerilerini ve yaratici gucunu de gelistirmis oluyorlar. Kosulsuz sevmeyi, empatiyi, merhameti ve sadakati ogreniyorlar. Evde yasayan hayvanlarla telepatik konusmayi ve gozlem yapmayi ogreniyorlar. Sokakta yasayan hayvanlara merhametli olmayi ogreniyorlar.
Hayvanlarla zaman geciren cocuklar hem daha zeki oluyorlar hem de insanlarla iletisimleri kolay oluyor. Okulda ve arkadaslariyla iliskilerinde daha basarili oluyorlar. Cocuklar cok hareketli ve enerjiktir. Bu enerjiyi bedenden atmazlarsa hiperaktif olurlar. Iste gunluk biriken bu enerjilerini evdeki hayvanlarla oynayarak harcayabiliyorlar. Boylece etrafta kosusturup, oyun oynamak icin aile buyuklerine yalvarmak zorunda da kalmiyorlar. Cunku hayvanlarin arkadasligi onlara yeterli oluyor. Ozellikle tek cocuklu ailelerde evde hayvan bulundurmak o cocugun gelisimi icin daha da onemlidir.
Insanlar hayvanlara dokunarak gunluk streslerini atip rahatlayabilirler. Kedi miriltisinin insanlardaki stresin giderilmesinde cok etkili oldugu uzun zamandir bilinmektedir. Cogu hayvan sahipleri, rahatlatici oldugu icin evdeki hayvanlarin kendi yataklari ustune uyumalarina izin verirler. Ozellikle kediler tam birer yatak dostudur.....Yastiginizin bas ucunda yada ayaklarinizin uzerinde uyumaya bayilirlar..Dogal terapi..
Artik kopekler, medical amacli tamamen doktor tavsiyeli, terapi icin kullanilmaya baslandi.
Hayvanlar Otizmi Olan Cocuklar Icin Cok Yararlidir
Arastirmalar otizmi olan cocuklarin, bir hayvanla vakit gecirdikten sonra, sosyal gelisiminde onemli ilerlemeler oldugunu gostermistir. Bazi ulklerde otistik cocuklara hizmet eden servislerde terapi kopekleri bulundurulmaktadir. Bu kopeklerle zaman geciren cocuklarda onemli degisimler gozlemlenmistir.
Travmatik bir deneyim yasayan, sevilen bir aile bireyini kaybeden, aile krizi yasayan cocuklarin ruhsal tedavisinde terapi kopeklerinin cok faydasi gorulmustur. Sadece cocuklarda degil yetiskinlerde de faydasi gorulmustur. Bu yuzden artik bircok rehabilitasyon merkezinde, yaslilar evinde ve destek gruplarinda hayvanlardan yararlanilmaktadir.
Hayvanlar cocuklarin okuma uygulamalarini gelistirir.
Hayvanlar evde ve okulda harika okuma arkadaslari olurlar. Bazi okullarda aileleri, okuma zamanlarinda evdeki kopeklerini getirmesi icin tesvik eden programlar bile vardir. Cocuklar evdeyken okumalarini buyuklere yapmak yerine hayvanlarina yada oyuncak hayvanina yapmakda daha rahatlar.
Cocuklar evcil hayvanlariyla etkilesime girdiklerinde; televizyon, telefon, ipad ya da bilgisayar ekranlarina takili kalmiyorlar. Boylece gereksiz bircok zararli programin etkisinden korunuyorlar. Kopeklerle gezintiye cikarken fiziksel egzersiz yaparak daha saglikli oluyorlar. Gunes, temiz hava ve dogadan yararlaniyorlar.
Hayvanlar cocuklara harika birer yatak dostu, dayanacagi sicak bir omuz olabilir. Ama evinize bir hayvan almadan once cok detayli dusunmeniz gerekir. Eviniz bu dosta uygunmu, bakimi icin neler yapilmasi gerekiyor? Veteriner masraflarini ve beslenmesini karsilayabilecek misiniz? Tatillere giderken onu birakabileceginiz guvenli bir yer varmi? Butun bunlari gozden gecirip ona gore karar verin. Bu kosullariniz uygun degilse kus, balik, kaplumbaga gibi bakimi daha kolay olan dostlar tercih edilebilir. Cunku eve bir hayvan alip bir kac ay sonra sokaga yada barinaklara terketmek de cok yanlistir. Bu davranis hem o hayvana hem de cocugunuza buyuk zarar verir. Cocugunuza iyi bir ornek olmaniz gerekirken, bu davranisinizla hayvanlarin veya insanlarin zor anlarda kolayca terkedilebilecegini sizden ogrenmis olurlar. Merhametsizlesirler.
Ozellikle gelismemis ulkelerde hayvanlara karsi olan kotu tutumlar cok uzucudur. Ulkemiz de onlardan biridir. Hayvanlari sadece insanliga hizmet icin var oldugunu sananlar bilsin ki, onlar en az bizim kadar yasamayi hak eden canlilardir. Kendi evrimlesmesi icin burdalar. Bize hizmet icin degil. Onlardan sevgiyi ve sadakati ogrenmeye ihtiyacimiz var.
Bu guzel dostlarimizi korumalı, imkanımız varsa sahiplenmeliyiz. Evimize alamıyorsak da, dışarda besleyebiliriz veya barınaktaki bir hayvanın bakımından sorumlu olabiliriz. Bir hayvanın gözünün içine bakarsanız, aslında onların da duyguları olduğunu anlarsınız. O yüzden onları incitmeyelim ve çevremizdekileri bu konuda bilinclendirelim. Hayvanlar, insanlar ve bitkiler doğadaki gelişmenin bir parçasıdır. Birinde olan bir acı yada kıyım, bir digerinide etkiler. Bundan tüm yaşam ve evren de etkilenir.
Sevgiler!
Aasmaestefan@gmail.com
Bu konuda yararli buldugum bazi linkler:
http://www.aktuelpsikoloji.com/hayvanla-otizm-terapisi-3224h.htm
http://www.mihav.com/forum/guncel/otistik-cocuklar-egitim-merkezinde-hayvanlarla-terapi-11481/
http://www.patiliyo.com/evcil-hayvanlar-cocuklar/